Nur Azzura Hanim

Resepi Masakkan Thai

Assalamulaikum,

tiada apa yang nmenarik dapat sy coretkan mengenai pengalaman manis bercuti di negeri or negara orang.. selain dari yg betuk2 menarik perhatian saya adalah merasai masakan2  menarik negara or negeri2 tersebut.. 💅💅

mehh sini tgk resepi2 yg menarik masakan thai yg menjadi kegemaran sy sepanjang sy pusing2 die negara thailand ❤❤

Tom Yam Santan

Bahan-bahan

4 cawan air biasa
Sebatang serai Dihiris halus2
4-5 hiris lengkuas. Nk guna yg kering pun boleh.
4 sudu minyak cili. Klau xde, guna Tom yam paste pun boleh
5 biji cili padi
Daun ketumbar - skali dengan akarnya
6 ekor udang XL (optional)
Dada ayam dipotong (optional)
1/2 cawan santan
Sayur (terpulang nak ape)
6 sudu sos ikan
3 helai daun limau purut (dipotong dua atau dikoyak)
1/2 biji lemon dan sebiji limau nipis

1 ketul tauhu (potong jd cube)

Cara-cara
  • ·         Isi air biasa kedalam periuk. Masukkan sekali akar daun ketumbar. Biarkan air mendidih.
  • ·         Bila air dah mendidih dan bau ketumbar dh naik, masukkan daun limau purut, serai dan lengkuas. Biarkan seketika.
  • ·         Bila dah agak 1 minit, masukkan daun ketumbar yg dihiris serta minyak cili dalam 3 sudu. Klau xde minyak cili, masukkan Tom yam paste je. Sos ikan masukkan juga. Biarkan mendidih.
  • ·         Kemudian masukkan ayam dan udang
  • ·         Masukkan santan. Biarkan mendidih.
  • ·         Bila dah biar dlm seminit, masukkan sayur dan tauhu. Biarkan dlm 1-2 minit. Kacau kadang2.
  • ·         Dalam bekas utk hidang, masukkan air jus lemon dan limau tadi, juga cili oil or Tom yam paste (seeloknya minyaknya shj- 1/2 sudu kecil). Daun ketumbar dan cili padi
  • ·         Bila Tom yam tadi dah menggelegak, tutup api. Leh la siram dalam bekas hidangan. Siap!


 Sup Tulang Rusuk Style Siam


Bahan-bahan
300g tulang rusuk , minta penjual daging potong siap-siap
2 liter air
2cm kayu manis
2 biki buah pelaga
1 bunga lawang
5 cili padi
2cm halia muda dititik @ dipotong nipis
1 tangkai serai di titik
2 biji limau kasturi
garam dan serbuk perasa
2 biji tomato
2 tangkai batang saleri dipotong2
sedikit daun ketumbar dipotong
sedikit bawang goreng

Cara-cara
  • rebus tulang dengan 2 liter air bersama2 kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, halia dan serai sampai dagingnya lembut (lebih kurang 2 jam dengan api kecil, tutup periuknya)
  • Masukkan garam, serbuk perasa, tomato dan saleri.
  • masukkan pula daun ketumbar, air limau dan bawang goreng sejurus sebelum menghidang. selamat mencuba!
Bahan-bahan

1 peket laksa kering (rebus & toskan)
7-8 ekor ikan sardin/kembung/selar (rebus, asingkan isi)
1 biji kelapa (perah dalam 7-8 cawan santan)
8-10 helai daun limau (mayang halus)
1 1/2 labu bawang besar (potong 8 bahagian, besar-besar)
Bahan Kisar:
Isi ikan yang diasingkan tadi
10-13 batang cili padi merah
1 sudu teh lada hitam
2 inci kunyit hidup
2 inci lengkuas
2 batang serai
1 inci halia
Bahan Ulam:
7-8 ulas bawang putih (potong nipis-nipis, goreng bersama sedikit minyak sampai perang - ini wajib untuk ulam)
Kacang panjang - potong nipis-nipis (jika suka)
Timun diracik (jika suka)
Kubis - mayang halus (jika suka)
Tauge (jika suka)
Sawi jeruk - hiris nipis (jika suka)
Cara-cara

Korang campur semua bahan kisar dengan santan & bawang besar, masak dengan api sederhana. Bila menggelegak, masukkan daun limau purut dimayang tadi. Masukkan garam & Ajinomoto.

Lepas itu, biarkan kuah surut sedikit (pekat) dalam 1/2 inci. Lepas itu, timbang rasa masin, manis dan lemak.

Resipi asal ada batang pisang yang lembut (pokok pisang ada rebung ke?). Batang pisang tu dikupas sampai jumpa isi paling dalam dan putih bersih. Potong nipis-nipis, terus masukkan dalam periuk masak bersama kuah. Batang pisang itu akan jadi lembut & rasa dia sedap...manis-manis saja...(mana la nak cari di Kuala Lumpur ni, batang pisang pun kena bayar). 


























Comments

Popular posts from this blog

ResQ team ke Sekolah Menengah Sri Kundang ❤❤

Selamat Datang ke Dunia Celoteh kami...